dimecres, 14 de desembre del 2016

BON NADAL


   El teulateam de comunicadors us desitgem unes bones festes i un bon inici de l’any 2017. Ens retrobem al gener!!!!!!
ASSIA EL LABBADY 2NB

Una festa per l'últim dia




El dia 23 de desembre venim a l'institut de 9 del matí a 13 del migdia. Els delegats de cada classe van explicar els tallers que faríem aquell dia i sobre què anaven. Hi ha diferents tallers. Per crear objectes de nadal, de maquillatge, per cuinar, veure una pel·lícula, ballar...

Els tallers no duren tot el matí, les últimes hores es dedicaran a anar al Museu del Ter. Allí diversos alumnes cantaran o tocaran diversos instruments per començar amb música les festes de Nadal. 

María Blázquez  

RESULTAT DEL BANC D'ALIMENTS


RESULTAT DEL BANC D'ALIMENTS:


Amb motiu de la recollida d’aliments que es va fer a l’institut, s’han recollit els següents productes:



6 Ampolles d’oli (1litre)
32 Paquets de galetes de (500/600 grams)
21 Litres de llet
3 Rajoles de xocolata
4 Pots de cola cao en pols
16 Pots de llegums
1 Caldo
2 Paquets de pasta
2 Paquets d’arròs 
 
 
Moltes gràcies per la col·laboració!
 
 
 
Mohamed Echallaouchi  Harroud (1ESO B)
 
Oriol Funes Tuneu (1ESO B)
 
 
 
 
 

Bates Blaves

               
BATES BLAVES

El dia 26 d'octubre els alumnes de 4t i 3r d'ESO vam anar al Museu Industrial del Ter a veure l'obra de teatre Bates Blaves. L'obra tractava sobre les fàbriques que hi van haver a Osona i de les dones que treballaven a les fàbriques. Algunes de les nenes de set anys ja començaven a treballar. Les dones i els homes treballaven igual, fins i tot les dones una mica més i cobraven menys les dones. El primer acte va ser quan van obrir la fàbrica i van veure com entrava la gent, i com anaven vestits. Anaven amb un davantal, roba seva i el cabell portaven una mena de mocador, perquè el director de la fàbrica les va avisar que s'havien trobat amb casos que algunes dones s'havia enganxat amb les màquines per no portar els cabells lligats. Moltes dones morien al cap de poc perquè treballant tantes hores amb cotó perdien la capacitat pulmonar. 

María Blázquez Fernández

dimecres, 7 de desembre del 2016

Poemes a l'Aula d'Acollida

Els alumnes de l’aula d’acollida han après un poema de Xavier Serrahima: "Sóc qui sóc" (2008).
Sóc qui sóc:
una mescla, confusa,
potser
del que crec
ésser
del que creuen
que sóc
i del que sóc, en realitat.

Sóc!
Que ja és prou
—i massa!


Un cop après, l’han enregistrat i l’han enviat a l’autor perquè vegi el treball que han fet. A veure si els respon!

Fran Santiago (2nB)
Malick Barry (3rA)

divendres, 2 de desembre del 2016

Entrevista a l'Omar i la Somia

A principis de curs van arribar dues persones de Marroc. Són bessons, un es diu Omar i l’altra, Somia. Per això els hem fet una entrevista.

- D'on veniu: De Marroc, Nador.
- Quants germans teniu? 3
- Sou els més grans? Sí, però la Somia és més gran ja que ha nascut abans que jo.
- Us agrada l'institut? No gaire.
- Us agraden els professors? Depèn de quins
- Quantes llengües parleu? Àrab amazic i Francès
- Perquè vau decidir venir aquí? Nosaltres vam néixer ja aquí però vam marxar i fa poc vam decidir tornar.

Esperem que s'acostumin a Manlleu i a l'institut del Ter i que els ajudeu molt. 


Fadwa Triba (2nB)
Ana Maria Burila (3rA)


Primera victòria de l'institut del Ter

El diumenge 27 de novembre dos alumnes de 4t d’ESO, en Cristian Fernàndez i la Carla Camacho, van passar la primera fase del concurs Radio Taradell S’acaba el temps. Dos altres alumnes de 4t  la Laia López i la Laia Soler aniran un altre cop al programa el dia 22 de gener i, si guanyen, passaran a la segona fase. Al final si guanyen rebran 500 euros pel viatge de final de curs.   



Assia El labbady

dimecres, 30 de novembre del 2016

Participació al banc d'aliments

L’institut del Ter participa al gran recapte d’aliments de Catalunya que es celebra els dies 25 i 26 de novembre. Es tracta d’una campanya organitzada perquè les persones més necessitades del nostre entorn rebin l’ajuda alimentària que necessitin.
Per tal de conèixer quines són les entitats que durant l’any recullen aliments i els reparteixen  a les persones més necessitades, divendres, dia 19 d’octubre, els alumnes de 1r d’ESO van anar al banc d’aliments (el sarró). Allà els van ensenyar els aliments que tenien per repartir i els van explicar d’on els aconseguien i com els emmagatzemaven.
Un cop a l’institut, els alumnes de primer van anar a explicar a la resta de classes com funcionaria el recapte. L’Institut del Ter hi participa amb la recollida dels següents aliments que s’ha fet entre els dies 21 i 30 de novembre.
 
Oli (1litre) i
Llet (1litre)
Galetes (800grams)
Llegums cuits (En pot de vidre)
Xocolata o cacau en pols (500/600 grams)




Mohamed Echallaouchi (1rB)
Oriol Funes (1rB)

Tornejos al pati


Els alumnes de 4t estan preparant uns tornejos de diferents tipus d'esports perquè els alumnes del nostre institut puguin fer activitat física durant l'hora del pati. Dintre d'aquests esports trobem: volei, bàsquet, futbol, bitlles catalanes, ping-pong, balls... Cada setmana es fa un esport diferent i així podem proporcionar als alumnes activitats que milloren la seva salut i d'aquesta manera el patí també és més divertit i dinàmic.
Ja hem fet tots els esports durant el primer trimestre i els alumnes han participat i en general ha tingut èxit. També és veritat que hi havia alumnes que no es van portar del tot bé i alguns dels nois i noies que ho organitzaven (4t) no es van organitzar gaire bé. Hem de millorar bastant i en Sendo Costa, el nostre professor d'educació física, està convençut que tot sortirà bé.
Animem a tots els alumnes de l'Institut el Ter que als pròxims tornejos que es faran al segon trimestre, que s'apuntin i participin a l'esport en el pati. És una manera de fer vida sana i participar a activitats amb l'institut. 

Ènia Sala (4t B)
Laura Herreros (4tB)
Maria Blázquez (3rA)

divendres, 25 de novembre del 2016

Activitats per recollir diners per al viatge de final de curs de 4t

Els alumnes de 4t d’ESO estan organitzant vàries activitats per recaptar diners per al viatge de final de curs.

El proper diumenge 27 de novembre 3 alumnes participaran al concurs de radio "S’acaba el temps" de ràdio Taradell per intentar aconseguir algun premi.

També estan preparant una llumineta  per Nadal on es sortejarà una panera amb múltiples productes. Aviat ens informaran del preu i tindrem la llumineta per als que vulgueu col·laborar i entrar al sorteig.

Assia El Labbady (2nB)

Entrevista a la Kandia


Fa tres o quatre setmanes, va arribar a l’institut una nena nova que es diu Kandia. Per aquest motiu la vam entrevistar:

-Com et dius? Kandia
-Quants anys tens? 13
-Quants germans tens? 3
-T’agrada el institut? No
-T’agraden els professors? No els conec gaire.
-D’on vens? Vinc d’un lloc d’Àfrica que es diu “Mali”
-Havies estat mai a Catalunya abans? No
-Com et van els estudis aquí? Bastant bé
-Has vingut amb la família? Sí, els meus pares i germans.
-Ets la germana més gran?

Esperem que pugueu ajudar la Kandia a desenvolupar-se i acostumar-se a aquesta nova vida.

    




                                                                              fuedueTriba (2nB)
                                                                              Ana María Burila (3erB)

dimecres, 16 de novembre del 2016

Anàlisi d'aigua de la riera de la Gavarrersa

Fa unes setmanes, en Biel de 1r d’ESO va anar  fa uns dies a buscar bolets al bosc a la zona de la Garrotxa. En ser allà va agafar una mostra d’aigua de la riera de la Gavarresa per poder-la analitzar des del Teulateam Vora Ter.

En l’anàlisi es determinà una presència de Calci de 136 mg per litre d’aigua i una duresa total de 160 ppm i una presència de clorurs molt baixa, com correspon a les aigües naturals. A més també vam poder observar un organisme viu al microscopi.

Aprofitem per demanar que qui vagi a excursions a la natura, si pot, ens porti l’aigua per analitzar. Només cal que empleni una ampolleta d’aigua de 0.5 l i la guardi a la nevera fins que la pugui portar a l’institut.

Bouchra Ahbiti, 2nA
Max Verdaguer, 2nA

Bates blaves


El passat 26 d'octubre els alumnes de tercer i quart d'ESO de l'Institut el Ter van anar al Museu del Ter a veure l'obra de teatre de Bates Blaves. L'obra tractava de les fàbriques que hi havia hagut a Osona i de les dones que hi havien treballat.
Hi havia cinc actors, tres dones i dos homes,i entre tots ens van explicar com era el treball a la fàbrica en aquella època i les diferències salarials que hi havia entre les dones i els homes.
L'obra començava amb l'obertura de la fàbrica a Manlleu i amb l'arribada dels pagesos que passaven del camp a treballar a les fàbriques. També en aquella època trobaven molt estrany que les dones deixessin la feia de casa i anessin a treballar a la fàbrica amb els homes.
A meitat de l'obra es va anar veient com la fàbrica evolucionava i més tard la gent d'Andalusia arribava a Manlleu per posar-se a treballar-hi.
L'obra finalitzava amb el tancament de les fàbriques i els personatges ens explicaven que després del seu tancament van torna a la vida d'abans.
Els actors eren molt bons i van interpretar molt bé els seus personatges. La idea de l'obra era molt bona i estava molt ben explicada. En general ens va agradar molt.
També penso que està molt bé que anem a veure obres de teatre que tinguin a veure amb el nostre poble, amb els nostres avantpassats i que ens ensenyin com es vivia abans.
En conclusió, que l'obra va estar molt bé i, encara que el tema de les fàbriques no ens interessés molt, l'obra ens va agradar.


Ènia Sala, Quart d'ESO 

TeulaTeam d'Informàtics

Aquest curs tenim un nou TeulaTeam a l’institut: els informàtics. Està encarregat de fer un suport tècnic en temes informàtics: reparar els ordinadors, controlar qui els fa servir ordinadors i revisar-los.    Per exemple, si alguna professora o algun professor detecta que algun ordinador té un problema, els informàtics el solucionen. O si un ordinador no funciona bé, poden arreglar-lo.
L’encarregat d’aquest TeulaTeam es en David Vila, i hi participen alumnes de primer, segon, tercer i quart.



Oriol Funes, 1rB
Mohamed Echalaouchi, 1rB


Dona Maltractada

El 25 de novembre es celebra el Dia Internacional contra la Violència de Gènere impulsat pel l’ONU (Organització de les Nacions Unides). L’objectiu d’aquest dia és fer reflexionar a les persones sobre les dones maltractades. Per aquest motiu, des de diferents teulateams  del centre participaran a les  accions que s’organitzen a la plaça.
El teulateam de mediadors han preparat paraules positives, negatives i les definicions de les paraules relacionades amb el concepte d’una dona maltractada, per dir-les a la plaça.

Pel que fa a la coral cantaran una cançó a la plaça sobre la dona maltractada, que es diu ‘’manos a l’aire’’. És una cançó del primer disc de Nelly Furtado, una cantant canadenca https://www.youtube.com/watch?v=n5c3tfvp4Lc

Finalment, pel que fa el grup de teatre es representarà una performace a la plaça i a l’institut, sobre la dona maltractada, el dia 24 de novembre es repesentarà a la plaça a las 6 del mig dia.

Arnau Bagué
Mustapha Akachar
Laura Herreros

divendres, 11 de novembre del 2016

Entrevista a Xintao - Ji

En Xintao Ji és  un nen de 12 anys que va arribar de Xina a Manlleu fa uns quants mesos. Va arribar a l’Institut El Ter, el primer dia de classe d’aquest curs 2016/17 i, per això, el teulateams dels comunicadors hem decidit fer-li una entrevista. Volem saber més del seu passat i també com es troba entre nosaltres. Ens ha costat bastant comunicar-nos amb ell, ja que en Xintao Ji no entén el català. Per això hem fet servir el Traductor de Google tant per fer-li les preguntes com per obtenir les respostes.

Com et dius?
Xintao - Ji
De quin país véns?
De la Xina
Quants anys tens?
12
T’agrada Manlleu?
Què t’agrada menjar?
Un menjar xinès: boles de massa bullida
T’agrada aquest institut?
A quina classe vas?
A 1rB
Què t’agrada més de l’institut?
No ho sé
I què t’agrada menys?
No ho sé
Ja has fet amics nous?
Sí, els companys de l’aula d’acollida
Amb qui jugues al pati?
Encara no tinc gaires amics
Entens el català?
Només una mica, però estic aprenent.

Esperem que s’adapti bé i que estigui bé al nostre institut!




Malik Barry (3rA)
Fadwa Es Salaoui(2nB)
Ana Maria Burila (3rA)

dimecres, 26 d’octubre del 2016

Castanyada


El divendres dia 28, al nostre institut es celebrarà la castanyada i es farà una gimcana. Primer farem dues hores de classe normal, després farem teulateams i estarem al pati fins a les 11. Durant aquesta estona de pati, menjarem les castanyes. Podem comprar els tiquets durant els dies previs a l'hora del pati. Després, començarem la gimcana. Anirem per tot Manlleu amb un dossier, contestant preguntes i fent fotos del que se'ns demani.
                                                              

Max Verdaguer i Lluís Díaz. 2nA i 2nB

divendres, 21 d’octubre del 2016

XERRADA DONA TREBALLADORA

Aquest passat divendres dia 14 d’octubre, va venir en Pere Cases del Museu del Ter a explicar-nos la història de les dones treballadores.
Ens va explicar que les dones sempre han estat molt vinculades al món del tèxtil. Abans del segle XIX  en general treballaven en el camp. Ara bé, a partir de mitjan segle XIX, quan moltes fàbriques es van instal.lar a la vora del Ter, la mà d’obra de les fàbriques va ser majoritàriament femenina. El motiu principal era perquè les dones cobraven menys. La xerrada va ser molt interessant i ens va donar a conèixer un món del passat  d’Osona que no coneixíem.

Mustapha Akachar 4t
Arnau Bague 4t

TALLER ACTIVITAT FÍSICA I ALIMENTACIÓ

El passat divendres dia 14 d’octubre, van venir-nos a fer una xerrada als alumnes de 1r d’ESO, on van parlar sobre l’alimentació i l’activitat física. Ens van mostrar i explicar la piràmide dels aliments. També ens van parlar sobre la salut i l’important que és fer esport. Van dir-nos que els adults com a mínim haurien de fer 30 minuts diaris d’activitat física, en canvi els adolescents uns 60 minuts diaris.

20161014_141446.jpgResultat d'imatges de piramida de aliments 

Carla Camacho, 4tB
Laia López, 4tB
Mohamed Echallaouchi, 1rB

dimecres, 19 d’octubre del 2016

L’ERIÇÓ TROBAT


 L’ERIÇÓ TROBAT

La setmana passada, al teulateams dels verds, mentre treballaven a l‘arboretum van trobar un eriçó. Se'l van trobar embolicat en herba seca i pesava més o menys un quilogram.
Com podeu veure en la foto es tractava d’un eriçó molt gros.
Com fan normalment aquests animals, en agafar-lo l'eriçó es va cargolar ràpidament.








Assia El labbady 
Fadwa Triba
2nb

divendres, 14 d’octubre del 2016

LA CASTANYADA I ALTRES FESTES DE TARDOR

Ha començat la tardor i en les properes setmanes se celebraran algunes festes relacionades amb aquesta estació.
A Catalunya se celebra la castanyada, el dia de Tots Sants, entre el dia  31 d'octubre i l'1 de novembre. A Occitània també se celebra la castanyada (castanhada), però no pas associada al dia de Tots Sants, sinó com una celebració o festa de la tardor. També com el Halloween dels països anglesos, o el Magosto de les terres asturianes, lleoneses o gallegues, o també el Samhain (cap d'any celta).
La castanyada catalana prové d'una antiga festa ritual funerària. Consisteix en un àpat en què es mengen castanyes, panellets, moniatos i fruita. La beguda típica es el moscatell. Durant els dies de la castanyada la gent va pel carrer i aprofita per comprar castanyes ja que els carrers estan plens de parades que venen tant castanyes com panellets. 


Bouchra Ahbiti (2nA)
Ènia Sala (4tB)